Joomla 3.1 Templates by FatCow Coupon

PetranPad

Omdat ik al jaren hier in de buurt wandelingen maak en het liefst door het bos kwam ik regelmatig de ronde bordjes en stickers van het PatranPad tegen. Toen nog niet wetende dat het hier om een langeafstandswandeling ging over 111 km rondom de Gemeente Horst a/d Maas.  

Nadat we het bordje op een winterse dag weer eens tegen kwamen toch maar eens op het World Wide Web gekeken en al snel kwamen we hier bij uit. Mijn nieuwsgierigheid werd toen alleen maar groter en na wat aanvullend zoekwerk kwam ik een KML-bestandje tegen met de route. Dat KML-bestand vervolgens omgezet naar het wat meer gangbare GPX-formaat voor mijn Garmin. Na wat overleg en bestudering van het pad was de kogel door de kerk. It geat on.

Omdat ik mijn andere hobby (fietsen) er niet te veel onder wilde laten lijden zou dit wandelen in de avonduren.... dus na het werk plaats moeten vinden en wel zo dat we niet in het donker lopen.

Dat betekende meteen dat de etappes anders ingedeeld zouden gaan worden zoals ze oorspronkelijk op papier staan. 's Avonds betekend ook meteen dat twee uur lopen wel ongeveer het maximum is. Daaruit volgt dan ook dat al onze etappes zo rond de 10 kilometer zijn. 

Na wat puzzelen uiteindelijk de route opgeknipt in 11 ongeveer gelijke stukken van 10 kilometer en daarmee ook rekening gehouden met de mogelijkheden om te parkeren op zowel het begin als het eindpunt.

Update 19/08/2017 

Acheraf blijkt trouwens dat de GPX die op het internet staat NIET overeen met het "echte" bewegwijzerde PetranPad en dat is echt iets om rekening mee te houden. Ook is het PetranPad maar in één richting aangegeven en omdat de track niet klopt is tegen de klok inlopen is echt een must.

 

 

 

 

PetranPad Etappe 1

 

beversporen bij de Oostrums Beek in Veulen

Etappe 1

Ysselsteyn - Veulen

We vertrekken in mijn geboorteplaats Ysselsteyn. We starten bij het indrukwekkende Duits Militaire begraafplaats waar ruim 32000 militairen en burgers hun laatste rustplaats hebben. Daarna gaan we via de Paardenkop over voor ons wel heel bekend terrein richting Steegse Peelweg. Hier passeren we de grens van het Veulen en lopen vervolgens langs de hier sinds kort weer meanderende Oostrumse beek. Dat de bever het goed doet na zijn herintroductie in de negentiger jaren zie je hier duidelijk. Hier en daar zijn er flinke bomen geveld door het nijverige diertje.  Na 10 kilometer zijn we bij Het Pompstation Breeheide een waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Limburg. Daarmee zijn we ook meteen aan het einde van onze eerste etappe. 

 

Statistiek 10,8 km.
Gelopen ruim 2 uur.
Zonnig weer.

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 2

 

Zandverstuiving Castenray

Etappe 2

Veulen - Tienray

Nadat we de logistiek op orde hebben gaan we op pad voor etappe 2. Helaas is het weer deze keer niet zo mooi als bij etappe 1 maar dat mag de pret niet drukken. We Lopen nu via het waterwingebied breeheide naar de zandverstuiving bij Castenray. Daarna de Lollebeekweg oversteken op naar de Casselse vennen. Een broekbos waar ik niet de eerste keer wandel. Het is wel de eerste keer dat ik er relatief droog doorheen weet te komen. Het kan hier namelijk flink nat zijn. Er is niet voor niets een laarzenpad. We gaan onder de A73 door om vervolgens weer de Lookbeek op te zoeken. Ook hier is de Loobeek weer gemeanderd. We blijven vanaf dit punt de Loobeek volgen totdat we in Tienray zijn ons eindpunt van deze etappe. 

 

Statistiek 11,0 km.
Gelopen ruim 2,5 uur.
Zwaar bewolkt.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 3

 

kasteel meerlo

Etappe 3

Tienray - Blitterswijck

Onze etappe begint in Tienray bij de Macayweg. Allereerst brengen we een bezoek aan het centrum van Tienray. Daar komen we bekenden tegen dus FF bijkletsen. Daarna gaan we weer verder. Nadat we 2 staties van de kruisweg hebben gehad zoeken we hier de Groote Molenbeek op. Een mooie beek die we vanaf dit punt weer een tijd volgen. Bij Meerlo brengen we nog een bezoek aan de St. Goar kapel Een mooie kapel op de grens met Wanssum. In de verte zie je dan ook de Silo's van Vitelia in Wanssum goed liggen. Via een kort stukje Pieterpad worden we ook nog getrakteerd op het Kasteel van Meerlo. Helaas staat het kasteel nu in de steigers. Hier loopt de route langs de van Smallenbroek beek die in Tienray uitmond in de Groote Molenbeek. Na 11 kilometer bereiken we het eindpunt van deze PetranPad etappe bij de molen met forellenvijver maar zonder wieken in Blitterswijck

Statistiek 11,0 km.
Gelopen 2:30 uur.
Zwaar bewolkt.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 4

 

Lottum

Etappe 4

Blitterswijck - Lottum

De 4de etappe gaat voor ons van de molen zonder wieken "molen Keijzersberg in Blitterswijck naar Lottum. Als eerste lopen we door het prachtige natuurgebied 't Sohr. De grote grazers hebben hier en daar flink hun best gedaan om het profiel van de schoenen op te vullen. Best wel uitkijken dus. Daarna richting Swolgen waar we toch wat paden krijgen waarvan ik het bestaan niet wist. Hier krijgen we ook een gedeelte van het Schuitwater. Een erg afwisselende etappe want een kilometer verder lopen we langs de oever van de Maas. Daar probeert een binnenschipper een groepje ganzen verkeersles te geven door er midden door te varen. Gelukkig zijn de beestjes op tijd weg. Hierna nog een stuk evenwijdig aan de Maas en we bereiken het eindpunt van deze etappe. 

 

Statistiek 11,0 km.
Gelopen ruim 2,5 uur.
Zwaar bewolkt.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 5

 

Lottum

Etappe 5

Lottum - Grubbenvorst

Voor ons de 5de etappe gaat van het Pompstation Lottum naar Grubbenvorst. We vertrekken in verband met het parkeren van onze auto bij het pompstation in Lottum. Vanaf dit punt pikken we zo snel mogelijk het PatranPad weer op. We lopen hier aan de westkant van de Maas langs een meanderende naamloze beek. Het koolzaad staat volledig in bloei en legt een mooi geel deken over een akker bij Arcen. Na een paar kilometer lopen we langs het nog steeds bewoonde kasteel Kasteel Borggraaf. Omdat het vandaag toch wat warmer is kopen wij bij de plaatselijk cafetaria een flesje water. Hierna wandelen we verder evenwijdig aan de Maas. Als we voorbij de Houthuizer Molen van Lottum zijn steken we de Houthuizer weg over en komen direct in een ander natuurgebied met de naam Kaldenbroek. Kaldenbroek heeft zoals zoveel gebieden hier in de streek een gelijknamig kasteel kasteel Kaldenbroek. Voordat we bij het kasteel aankomen bezoeken we ook nog even het Houthuizer kapelletje. Natuurlijk zoals het hoort even een kaarsje opsteken. Omdat het water inmiddels op is gaan we ook nog even bij het tappunt van de WML langs om hier onze flesjes weer af te vullen. Dat betekend trouwens wel 1 kilometer extra lopen maar in deze streek is dat beslist geen straf. Na Kaldenbroek nog een stuk onder langs de maas en na 13 kilometer bereiken we Grubbenvorst.... En Grubbenvorst betekend Clevers en Clevers betekend ijsjes. 

 

Statistiek 13,0 km.
Gelopen 3 uur.
Zonnig en warm.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 6

 

etappe 06

Etappe 6

Grubbenvorst - Horst

Na 2 weekjes van relatieve rust gaat het verder met etappe 6. Die gaat van Grubbenvorst naar Horst. Vandaag merken we voor het eerst dat we de route tegen de bepijling inlopen. De GPX track van dit stuk is volgens ons niet helemaal juist en/of verouderd. Het kan ook zo maar zijn dat de route is naderhand aangepast. We lopen zuidelijk langs het landgoed het gebroken slot al wordt ons daar geen blik op gegund door de begroeiing. De route van vandaag wordt gekenmerkt door bossen en brengt meteen met zich mee dat er weinig uitzicht is. Bij Roeffen Mart is het net als vaak trouwens weer goed druk. Hierna krijgen we een lang recht stuk evenwijdig aan de losbaan richting Horst. Hier gaan we de fout in voor wat betreft de track. Die geeft aan dat we rechtdoor moeten richting Hoogheide maar daar is "eigenlijk" geen pad. Na wat hoog "klunen" komen we weer op het pad en lopen we over meest verharde wegen naar het einde van deze etappe. Niet het meest spectaculaire gedeelte tot nu toe. Natuurlijk naar afloop een ijsje bij Clevers in Grubbenvorst.

 

Statistiek 11,0 km.
Gelopen 2 uur.
Zonnig en warm.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 7

 

etappe 07

Etappe 7

Horst - Sevenum

Het is redelijk warm vandaag maar we hebben er zin in. Nadat we de auto geparkeerd hebben gaan we op pad. Het begint meteen met een stuk door hoog gras. Gelukkig is het droog zodat ons natte kleding en schoenen bespaard blijven. Hierna gaan we door het bos bij de Reulsberg. Onze GPS heeft er wat moeite mee vandaag maar gelukkig hebben we de bordjes nog. Nadat we het smalle bospad verlaten hebben komen we een wandelaar met hond tegen. Helaas heeft hij hem wat lang aangelijnd en de hond bijt me bij mijn schouder in mijn arm. Gelukkig niet door maar ik ben wel hevig geschrokken. De reactie van deze man maakt me helemaal misselijk. Hij doet nix hoor. Nee dat heb ik gezien. Als ik daar een opmerking over maak gaat hij helemaal door het lint. We besluiten de discussie maar te stoppen....bang dat hij hem echt los gaat laten. en we lopen maar door. Hierna komen we aan bij natuurgebied het ham aan de zuidkant van Horst. De Grote Molenbeek meanderd hier weer door het beekdal. We blijven deze beek grofweg tot aan Sevenum volgen. Een mooie stuk route waar we in de loop der jaren al veel paden bewandeld hebben maar we hebben ook veel paden gelopen waar we het bestaan niet van wisten. Dat maakt dit pad ook zo leuk.

 

Statistiek 11,0 km.
Gelopen 2 uur.
Zonnig en warm.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 8

 

etappe 08

Etappe 8

Sevenum - Sevenum

Etappe 8 gaat van Sevenum naar Sevenum. Na een korte aanloop langs de Grote Molenbeek met gemaaid gras belanden we al snel in manshoog gras. Er zitten ook wel wat verharde wegen tussen maar de overtoon wordt vandaag gevoerd door gras, lang gras en nog meer lang gras. Wel worden we getracteerd op kunstwerken langs de route. En ook nog op wat Sevenumse ezels. (niet de inwoners maar echte :-). Ook passeren we een aangelegde aarden wal die de oeverzwaluw moet verleiden om hier weer te gaan broeden. Wat in Arcen binnen no time lukte is zo te zien hier nog geen succes. Het laatste deel van deze etappe gaat evenwijdig aan de A67 van Venlo naar Eindhoven. De auto's hoor je dan ook goed maar de mooie route maakt het hier toch mooi wandelen. Deze etappe eindigt voor ons bij de parkeerplaats bij het bos ter hoogte van de Turfhoeve. Volgende keer naar Helenaveen. 

 

Statistiek 11,0 km.
Gelopen 2 uur.
Zonnig en warm.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 9

 

etappe 09

Etappe 9

Sevenum - Helenaveen

Met etappe 9 gaan we richting het einde van ons PetranPad. We starten ter hoogte van de Turfhoeve en het is warm deze avond. Gelukkig lopen we in het begin veel door het bos. Tijdens deze wandeling vliegen de Phegeavlinders in grote getalen rond. Deze zwartkleurige vlinder is hier talrijk te vinden. In een boog lopen we om de schatberg en de golfbaan heen. Bij een wildkijkhut vragen we ons af waarom die nu hier zou staan..... en net op dat moment kruist een ree ons pad. Daarom dus. De etappe van vandaag is er een met veel afwisseling, bos, open veld en langs "de graskuilen" een beek die later overgaat in de grote molenbeek. Na ruim 8 kilometer (onze kortste etappe in deze reeks) bereiken we Helenaveen. Gelukkig is het terras open zodat we het vochttekort weer aan kunnen vullen.

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 10

 

etappe 10

Etappe 10

Helenaveen - Griendtsveen

Het bijna laatste loodje etappe 10 gaat van Helenaveen naar Griendtsveen. Het is warm en het heeft de afgelopen nacht geregend. Ideaal voor muggen en ander steekwild. Al snel hebben ze mij dan ook te pakken. Het is wel een mooi stuk door de bossen waar de varens al manshoog zijn. Hier al eerder geweest maar het blijft mooi. Het is wel droog geweest de laatste tijd. Dat kun je wel zien aan de lege kanalen. We steken de Helanavaart over en gaan nu aan de oostkant verder. Spotten eerst nog een ree en daarna vlinders een vriendelijke Duitser weet ons te vertellen dat het hier gaat om het spiegeldikkopje een soort die redelijk zeldzaam is en in Nederland eigenlijk alleen hier voor komt. Na ruim 11 kilometer bereiken we Griendtsveen. Daar eindigen we bij de Morgenstond op het Terras. Niet slecht natuurlijk.

 

 

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer

Petranpad Etappe 11

 

etappe 11

Etappe 11

Griendtsveen - Ysselsteyn

De afsluitetappe is van Griendtsveen naar Ysselsteyn. Hier lopen we met een lus over het nonnepad naar het kanaal van Deurne. De Peel blijft mooi vooral door het afwisselende karakter met Vennetjes, Heide en gras. Na een 3 tal kilometers passeren we de grens van Noord Brabant en Limburg met de in ere herstelde grenspalen. Hierna volgt een lang stuk langs het defensiekanaal met de kazematten die nu dienst doen als nestplaats voor de vleermuizen. Dat het defensiekanaal (Peelkanaal) ooit de vijand tegen heeft moeten houden kun je je nu niet meer voorstellen. Uiteindelijk bereiken we weer het beginpunt van Etappe 1 van het Petranpad. Voor ons meteen het eindpunt van deze mooie wandeling. Om dit te vieren lopen we door naar Ysselsteyn waar we ons op het terras laten verwennen met een welverdient biertje en voor andere een frisdrankje.

Samenvattend: Het Petranpad is zeker de moeite waard maar hier en daar wat lastig te volgen. Al kan het zo maar zijn dat de GPX-track de wij hadden niet meer actueel is. Er zijn hier en daar wat aanpassingen gedaan aan het wandelpad zoals in Horst en Ysselsteyn. Ook het in omgekeerde volgorde lopen zoals wij gedaan hebben zal hier zeker debet aan zijn geweest zijn. Maar het is zeker de moeite waard om het Petranpad te lopen. 

 

:

Downloaden als GPX-bestand

Afstand: kilometer